Заместник-министър Николай Нанков: Функцията на домоуправител може да бъде изпълнявана и от юридическо лице

Заместник-министър Николай Нанков: Функцията на домоуправител може да бъде изпълнявана и от юридическо лице

21 март 2016 | 11:46
В шестмесечен срок от влизането в сила на Закона за управление на етажната собственост сградите в режим на етажна собственост трябва да изберат домоуправител. В случай, че няма желаещи от страна на собствениците да поемат тази  отговорност, дейността да бъде възложена на юридическо лице. Това обясни в ефира на БНТ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По отношение на необходимостта от извършване на неотложни ремонти на сградите той коментира, че законът позволява генериране на фонд, със средства от който те могат да бъдат финансирани. Ако дадена жилищна сграда не разполага с такъв фонд, задължение на домоуправителя е да свика общо събрание на етажната собственост в 24-часов срок от констатиране на необходимостта от ремонт, каза заместник-министърът. В случай, че то откаже, задължение на домоуправителя е да информира общината, допълни той. При повторен отказ от страна на сдружението да извърши ремонта, общината може да го направи за своя сметка, като потърси възстановяване на разходите по реда на Гражданскопроцесуалния кодекс, поясни още Нанков. 
При остъкляване на първо място най-важно е получаване на съгласието на 50 % плюс един от собствениците на идеалните части в сградата, защото те могат да бъдат засегнати пряко при един такъв ремонт, допълни заместник-министърът. Трябва да бъдат спазени всички законови норми, свързани със строителството, категоричен беше той.

Почти 2000 са регистрираните в цялата страна сдружения на собствениците, информира Николай Нанков и посочи, че до края на годината общините очакват 1255 сгради да бъдат обновени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.  Той напомни, че през миналата година бяха променени критериите за участие в нея, като беше намален броят на самостоятелните обекти в една сграда от 36 на 32. От тази години стана възможно за участие в програмата да кандидатстват и по-малки сгради, монолитни, тухлени с поне шест самостоятелни обекта в тях, отбеляза заместник-министърът.
 
mrrb