Зам.-министър Деница Николова: Усилията ни са насочени към това да минимизираме административната тежест и да облекчим бенефициентите

Зам.-министър Деница Николова: Усилията ни са насочени към това да минимизираме административната тежест и да

17 май 2016 | 16:55
 
Програмите за териториално сътрудничество ще имат все по-голяма тежест след края на настоящия програмен период. Практиката показва, че в партньорство между различни страни се постигат много добри резултати за развитието на регионите, повишаването на икономическия растеж и заетостта, затова трябва да търсим възможности за увеличаване на ресурса им. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на международната конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014-2020“, организирана от Камарата на строителите в България и вестник „Строител“.
В рамките на събитието зам.-министър Николова представи пред участниците добрите практики и предложенията за опростяване на процедурите за изпълнението на проекти, финансирани по линия на кохезионната политика.
Някои от програмите ни за териториално сътрудничество служат за пример на секторните оперативни програми - проверките установяват минимален брой нарушения при тях. Като една от причините за това Деница Николова изтъкна въвеждането на типова документация. Опитът показва, че това е една добра практика в помощ, както на бенефициентите, така и за контрола, заяви зам.-министърът и допълни, че предстои все по-широко въвеждане на типовите документи във връзка с приетия нов ЗОП .
Темата за опростяване на процедурите при усвояването на средствата от Европейския съюз не е нова за нас. Целта, която преследваме още от миналия програмен период, е да намерим най-късия, но същевременно правомерен път за усвояване средствата, този, който защитава интересите на всеки данъкоплатец, заяви Деница Николова. В хода на изпълнението на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и структурирането на новата програма „Региони в растеж“ 2014-2020 основните ни усилия бяха насочени към оптимизация на механизмите, улесняване на бенефициентите, скъсяване на сроковете и подобряване на ефективността на контрола и това рефлектира в създаването на по-съвършени процедури и изцяло нов подход при финансирането в настоящия програмен период, информира зам.-министърът. Тя съобщи, че чрез структурирането на междинни звена са делегирани повече правомощия на големите градове, които имат възможност да избират и осъществяват тези стратегически проекти, които най-добре отговарят на нуждите за развитие на съответния регион. Усилията ни са насочени към това да минимизираме административната тежест и да облекчим бенефициентите, като например цялата проектна документация да се намира при тях и да не се налага да бъде многократно мултиплицирана в хода на изпълнение на проектите. В тази посока въведохме също изцяло електронно подаване и отчитане на проектите, като по този начин намалихме изключихме възможността за забавяне на информацията между Управляващия орган и бенефициентите, съобщи още зам.-министърът.
Много са облекченията, които въведохме  и мисля, че нашите бенефициенти усещат ефектите от тях, изрази с увереност Деница Николова и допълни, че в хода на изпълнение на програмата Управляващият орган продължава да търси възможности за усъвършенстване и оптимизация на механизмите на работа.
Деница Николова изтъкна липсата на достатъчно доверие като основен проблем и причина за утежняване на отношенията на всички нива – между бенефициентите, изпълнителите, надзора, Управляващия орган, Сертифициращия орган, Одитния орган. Ако имаше повече доверие нямаше да има и дублиране на проверките – нещо веднъж проверено от един орган с контролни функции, нямаше да се налага да бъде проверявано повторно. Недостатъчното доверие затормозява системата, но се надявам през настоящия програмен период това да се преодолее, включително чрез нормативни промени, заяви зам.-министърът. За съжаление и европейското, и националното законодателство не дават достатъчна гъвкавост по отношение на процедурите. Понякога регламентите и нормативите са такива, че няма как да постигнем опростяване на нашите правила.
Като друг много важен фактор за усъвършенстването на процеса Деница Николова изтъкна създаването на ясни правила, които нямат необходимост от допълнително тълкуване, не дават възможност за интерпретации и не се променят в хода на изпълнението на програмите. Това би довело до по- ефективно усвояване на средства, предвидимост в изпълнението и постигане на очакваните резултати , подчерта зам.-министърът.
 

 

mrrb