Министър Павлова: В България жените участват активно в политиката

Министър Павлова: В България жените участват активно в политиката

19 май 2016 | 14:32

През последните години в България се наблюдава активно участие на жени в политиката, заемащи лидерски позиции, това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на Глобалния форум на жените лидери, на който София е домакин през тази година.

„Министър-председателят Бойко Борисов даде възможност на жените в управлението да заемат позиции като министри, заместник-министри, вицепремиери, председател на парламент, кметове“, коментира тя. Постигаме добри резултати в сектори, които се управляват от дами, както в политиката, така и в бизнеса –  IT сектор, енергетика, строителство, което доказва, че за да управляваш, са необходими качества. В София, например, където кмет е жена, инвестирахме много и градът се промени.

Министър Павлова подчерта добрата симбиоза, която се е получила при сътрудничеството й с бившия министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по отношение на работата за изграждане на нов тип социални жилища за деца, лишени от родителска грижа, независимо от това, че ролите им са били разменени и неговите отговорности са били свързани с меките мерки и социалната интеграция, а нейните задължения – със строителството.

Тя  изрази мнение, че позициите не трябва непременно да се заемат на квотен принцип, а да бъдат подкрепяни кандидатите, притежаващи необходимите умения и способности. Желанието, подкрепата и потенциалът стоят в основата на лидерството, подчерта Павлова.

Пред журналисти регионалният министър коментира, че по отношение на администрацията и политиката българската система е създадена на принципа на равенство в заплащането. Тя посочи, че е важно младите дами да имат повече увереност и самочувствие и да не подхождат със съзнанието, че няма да могат, поставяйки си дадена цел. Едва 7 процента от дамите предоговарят заплащането, докато почти 60 процента от мъжете го правят, това е и една от причините за по-доброто заплащане при мъжете.