Заместник-министър Деница Николова: Над 1 млрд.лв. ще влязат догодина в общините като инвестиции за градско развитие от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Заместник-министър Деница Николова: Над 1 млрд.лв. ще влязат догодина в общините като инвестиции за градско ра

20 септември 2016 | 17:34

Отчитаме видим напредък при изпълнението както на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., така и по останалите 12 програми за трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на шестото издание на форума „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Заместник-министър Николова, която е ръководител на Управляващия орган на ОПРР, представи напредъка на изпълнението на програмите  и възможностите за 2017 г. 

„България е с най-добри темпове по отношение на големите градове и инвестициите в тях, съгласно новите правила на ЕК. Ние сме една от първите държави членки, които не само отчитаме структуриране на междинни звена, но и  оценени проекти“, отбеляза Николова. Очакванията са до края на годината да бъдат одобрени 99 проекта по приоритетната ос за 39-те големи града. В момента проектите са  в процес на оценка, като до края на 2016 г. по тях могат да се направят и авансови плащания в зависимост от готовността на общините.  Основният ресурс по програмата се очаква обаче да бъде изразходван през 2017 г., когато ще са готови обществените поръчки и ще се избират изпълнители. Проектите са основно за градска среда, транспорт, енергийна ефективност за административни и жилищни сгради, градска среда, градски транспорт , социална, културна и спортна инфраструктура. По втората приоритетна ос, касаеща по-малките градове се отчита още по-сериозен напредък, като подадените проекти са до размера на бюджетната линия от 207 млн.лв., отчете зам.-министър Николова. 104 са подадените проекти, като за 70 вече са сключени договори и още в края на годината може да стартира изпълнението им. Те са за енергийна ефективност на жилищни и административни сгради. „Нашите анализи сочат, че догодина само по двете приоритетни оси за градско развитие ще инвестираме ресурс от над 1 млрд.лв., както под формата на стартирали дейности, така и по обявени тръжни процедури“, посочи зам.-министър Николова. 
Сериозни инвестиции се очакват и по останалите приоритетни оси на оперативната програма. По линия на образованието, като ключов фактор за осигуряването на качествени кадри за икономиката и бизнеса, ще се обновяват 140 професионални училища и 13 университета. 21 са подадените проекти до момента за училища и университети, като с 5 от тях са сключени договори. За останалите професионални учебни заведения проектите трябва да се подадат до края на месец октомври. До края на годината трябва да приключи оценяването на проектите.  
380 млн.лв. европейски средства ще се инвестират в рехабилитацията на 25 републикански пътища от I,II и III клас, съобщи още Николова. Към момента са сключени договори за 15 проекта, по които текат процедури по избор на изпълнител. „ От началото на следващия строителен сезон се очакват плащания към изпълнители в размер на минимум 180 млн.лв. за пътна инфраструктура“, отбеляза заместник-министърът. 
Над 164 млн.лв. са предвидените инвестиции за реформа в здравеопазването и модернизация на спешната помощ. Зам.-министър Николова отчете, че по тази ос се отчита известно изместване във времето, спрямо първоначалните очаквания, заради забавяне в следствие на обжалвания на обществената поръчка на изготвянето на прединвестиционното проучване. 
По приоритетната ос за социалните инвестиции също има известно забавяне с изготвяне на план за действие и „карта на услугите“, които са ключов момент по отношение на дефинирането на необходимостта от социални услуги в различните населени места. Очакванията са в рамките на следващия месец картата да бъде приета, след което ще се обявят насоките за кандидатстване. 100 млн.лв. са средствата за социални услуги. Нов момент в програма ще бъдат мерките за деинституционализация на възрастни хора, които се разработват в момента от социалното министерство. Останалите са насочени към грижата за деца в неравностойно положение, а топ приоритет е окончателното закриване на старите домове за сираци.
Зам.-министър Николова съобщи, че до края на месец ноември трябва да приключат всички процедури по сключване на финансово споразумение с Фонда на фондовете за определените средства в програмата. Определените 12% от бюджета на програмата и ще финансират проекти за градско развитие, включително в туристическия сектор  чрез нисколихвено кредитиране. 
„2017 г ще е годината, в която ще имаме поне 1 млрд.лв. ресурс в изпълнение и се надявам до края на годината да разплатим 20% от програмата и да сертифицираме до 10% от нея. Ако успеем да постигнем това ще имаме големия комфорт в края на 2018 г.,  да не се притесняваме, че при липса на достатъчно отчетени разходи към ЕК можем да загубим част от бюджета на програмата. С линията, която следваме и целите, които си поставяме смятам, че ще успеем да постигнем и дори надминем тази прогноза“, отбеляза Деница Николова. 
Зам.-министър Николова напомни, че основен момент при изпълнението на ОПРР е мобилизацията на общините по стартиране на обществените поръчки и избор на изпълнител. Съгласно новите правила в рамките на всеки сключен договор между УО и общината, до 3 месеца трябва да има обявена обществена поръчка, а до 12 месеца и избран основен изпълнител. Ако не се изпълнят тези две изисквания има риск от провал на проекта и прекратяване на договора с бенефициента. 
 
 
 
mrrb