Министър Лиляна Павлова откри в Пазарджик един от най-големите санирани блокове със средства от Националната програма за енергийна ефективност

Министър Лиляна Павлова откри в Пазарджик един от най-големите санирани блокове със средства от Националната п

25 октомври 2016 | 16:25

Над 3600 жилищни блока в страната имат готовност за сключване на договори за саниране по националната програма, а по 2000 сгради тече реална дейност. Това обяви в Пазарджик министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с кмета на общината Тодор Попов и областния управител Гинче Караминова откриха официално един от най-големите жилищни блокове, обновен по националната програма. Блок 29, намиращ се в кв. „Изток“ в областния център, е с разгъната площ от над 13 хил. кв. м. В него живеят 170 семейства. Близо  3 млн. лв. е инвестицията от бюджета по програмата, с които са монтирани външна изолация на стените, нова дограма,  поставена е топлоизолация по подовете, топлоизолация и хидроизолация  по покрива, обновени са и общите части. В област Пазарджик до момента са одобрени за саниране общо 69 сгради, като 41 са в областния град.
„Благодаря Ви за вниманието, благодаря за смелостта. Вие бяхте  първия блок в Пазарджик, подал документи по програмата, с което показахте, че сте най-смелите и успешните, защото не повярвахте на грозните инсинуации, на лъжите, а видяхте, че програмата е за хората“, обърна се министър Павлова към собствениците на жилища. Регионалният министър отбеляза, че правителството разработи и стартира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с ясната визия, че това е най-голямата директна социална политика. „Предоставяме като безвъзмездна помощ подкрепа за всяко едно семейство, без да ги делим по политическа или друга принадлежност. Само в този блок  имаме 170 семейства, които получиха по-красиви, по-уютни, по-топли домове. Правим го с волята и желанието си да направим градовете по-красиви и всички се убеждаваме от ползите на програмата“ , каза още министър Павлова.
По думите й след въвеждането на мерките за енергийна ефективност разходите за отопление ще паднат с около 40-50%, което е сериозен ресурс от сметките на домакинствата и се явява допълнителна подкрепа за тях. Паралелно се дава възможност за работа на малките и средни фирми в регионите.
Министър Лиляна Павлова увери, че програмата за саниране ще продължи. „Мога да гарантирам от името на правителството, че програмата продължава безплатно, затова не слушайте манипулации, никой няма да Ви вземе апартаментите, никой няма да Ви сложи радиоактивна дограма, данъците няма да се увеличават. Програмата остава безплатна до 2018 г.“, категорична бе тя.  Според регионалния министър интересът на гражданите към санирането се увеличава с всеки новооткрит блок в страната. „Въпреки това работим на принципа първи по време, първи по право. Приоритет са ни големите и стари панелни блокове, но постепенно ще обхванем и по-малките сгради в страната“, увери Павлова и подчерта, че дейностите остават напълно безплатни до 2018 г., включително. Тези, които са одобрени до края на този период ще се санират безплатно и през 2019-2020 г., а след това ще се премине на вариант със самоучастие на собствениците.
Пред жителите на Пазарджик министър Павлова информира, че в града по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат инвестирани над 26 млн. лв. в проекти за подобряване на градската среда, съгласно Интегрирания план на общината. Допълнително над 8 млн. лв. европейски средства ще бъдат насочени към пълно обновяване на училищата в общината. Търси се вариант и за изграждане на обходен път на града, като приоритетен обект. „С въвеждането на тол-системата ще осигурим повече средства за строителство на пътна инфраструктура. Надявам се, че така ще осигурим повече възможности за инвестиции в големите градове за обходни маршрути. Гледаме и мислим в една посока, важно е да имаме стабилност и устойчивост на държавата и управлението, за да го направим“, посочи Павлова.
В навечерието на Димитровден министърът на регионалното развитие и благоустройството поздрави всички строители в областта и им пожела здраве и късмет и още по-успешна строителна година.
Днес бяха открити и още две санирани сгради, които са се намират в град Гоце Делчев. На церемонията присъства заместник-министър Николай Нанков.
Многофамилният блок „Иглика", който се намира на улица „Бяло море“ № 16 е саниран в рамките на проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година.
Съседната жилищна сграда на същата улица е санирана с осигурено финансиране от Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.
И двата блока са с по два входа и с по 24 жилища. В общо 48-те апартамента живеят 130 обитатели.
За да бъде повишена енергийната ефективност в тях, е монтирана нова ПВЦ дограма в жилищата и в общите им части, топлинна изолация на външните стени и на покривите, хидроизолация и е осигурено отводняване на покривите. Ремонтирани са заземителната и мълниезащитната инсталации, електроинсталацията в общите части и е въведено енергоспестяващо осветление. Общата стойност на изпълнените дейности по енергийно обновяване на двете сгради възлиза на над 850 хил. лв.