Министър Павлова: Средствата, отпуснати от правителството по бюджета на АПИ, са за авансови плащания за доизграждане на АМ „Хемус“

Министър Павлова: Средствата, отпуснати от правителството по бюджета на АПИ, са за авансови плащания за доизгр

11 януари 2017 | 19:33

Отпуснатите днес от правителството с постановление на Министерския съвет 22,880 млн. лв. по бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за доизграждане на автомагистрала „Хемус“ са за 5 отделни компонента и проекта.
Една част от средствата – почти 6 млн. лв., е сумата, отпусната за авансовото плащане при сключване на договор за строителство на участъка от нея от Ябланица до Боаза. Това обясни днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“.
 

Тя посочи, че индикативната стойност на решението за избор на изпълнител на лота е 55 млн. лв. без ДДС, като е предвидено авансово плащане, което е 10% от общата стойност или малко под 6 млн. лв., като това е сумата отпусната с постановлението на МС.
Останалите средства до 23 млн. лв. са заложените 10% авансово плащане за следващия участък от АМ Хемус – от Белокопитово в посока Търговище, допълни Павлова. Очаква се решението за избор на изпълнител по тръжната процедура по него да бъде готово в следващите седмици, съобщи министърът. Индикативната стойност на строителството е 133 млн. лв. Това включва и 10% или 13 млн. лв. за аванс при сключване на договор за строителство на следващия участък, по който все още няма изпълнител, допълни тя.
Тълкуванието и поредната манипулацията, която чуваме, че са отпуснати 23 млн. лв. за първия участък е невярна, коментира Лиляна Павлова. Останалата част от средствата са за сключване на договор за изготвяне на технически проект за новото трасе на автомагистралата за участъка до разклона Плевен – Ловеч, за който беше взето решение да бъде препроектиран, да бъде намалена проектната скорост и да бъде определено ново трасе, което да изключва преминаването през тунели, напомни тя.
По отношение на изказванията на Радан Кънев във връзка с процедурата ясно заявявам, че това са опити за манипулации, внушения и за съжаление опит за опорочаване и омаскаряване името на правителството и на агенция „Пътна инфраструктура“, категорична бе Павлова.
Процедурата е открита, съгласно Закона за обществени поръчки, съгласувана е с Агенцията по обществени поръчки. В нея са участвали 11 кандидати, от които 10 са допуснати до отваряне и на финансова оферта. Техните оферти са разгледани и процедурата завърши с избран един изпълнител, заяви Павлова.
 

Цената, по която е предложено решението за избора на изпълнител, е значително по-ниска и от предишния път, когато чухме апелите, посочи Павлова. Това предизборно помпане на мускули или повдигане на поувяхналото политическо его на някои политици в рамките на тази предизборна кампания е жалко, защото това е най-значимият стратегически обект за северна България, добави още тя. Изграждането на АМ „Хемус“ вярвам, че е приоритет не само на нашето правителство, а и на всички, които доскоро твърдяха, че е приоритет и максимално бързо трябва да започне да се строи. Затова обявихме търга, осигурихме финансиране и имаме волята и желанието строителството на магистралата да започне незабавно, заяви министърът.
Павлова посочи, че опитите да се омаскари правителството, процедурата или пътната агенция са в посока предизборна кампания, което е некоректно спрямо всички, които имат нужда от АМ „Хемус“. Всички фирми, участвали в процедурата, имат възможност да обжалват, ако не са съгласни с решението, допълни тя. Срокът за обжалване е до 20 януари, след което компетентните органи могат да се произнесат. Тя изрази надежда предвид осигурения от правителството и след проведената открита процедура максимално бързо да започне изпълнението на проекта, да продължи в дух на приемственост и магистралата да бъде доизградена.

mrrb